3D Scanning

3D scanning är en avancerad mätteknik som möjliggör digitalisering av fysiska objekt och miljöer till tredimensionella modeller. TBMX erbjuder högkvalitativa 3D scanning tjänster som kan användas för att effektivisera designprocesser, kvalitetskontroll och dokumentation inom en rad olika branscher. Med hjälp av den senaste tekniken och expertis inom 3D-scanning kan vi skapa detaljerade digitala kopior av små komponenter.

61f3c33d7c447af8662824b1 LH 1210 mit Werstueck p 800

Vad är 3D Scanning? 

3D scanning är processen där fysiska objekt skannas med hjälp av laserskanning, strukturerat ljus eller fotogrammetri för att samla in data om objektets form och yta. Denna data omvandlas sedan till en digital 3D-modell som exakt återspeglar det fysiska objektets geometri. Tekniken är särskilt användbar när detaljer är avgörande, och den kan fånga upp även de minsta och mest komplexa detaljerna. 

Hur fungerar 3D Scanning? 

3D scanning fungerar genom att skannern projicerar ljus eller laserstrålar på objektets yta och mäter reflektionerna för att skapa en karta över dess tredimensionella form. Denna data samlas in som ett punktmoln som representerar objektets yta i tre dimensioner. Punktmolnet kan sedan bearbetas och användas för att skapa CAD-modeller, göra simuleringar eller utföra analyser. 

Användningsområden 

3D scanning erbjuder många fördelar och användningsområden inom olika industrier: 

  • Industridesign och prototyping: Skapa exakta digitala modeller av prototyper och komponenter, vilket underlättar snabb produktutveckling och designiterationer. 
  • Arkitektur och byggnad: Dokumentera befintliga byggnader och anläggningar för renovering och restaurering, samt för att skapa exakta modeller för BIM (Building Information Modeling). 
  • Kvalitetskontroll och inspektion: Används för att jämföra tillverkade delar mot designspecifikationer och upptäcka avvikelser eller defekter tidigt i produktionsprocessen. 
  • Kulturarv och museer: Digitalisera och bevara historiska föremål och artefakter, vilket möjliggör tillgång och forskning utan att utsätta originalen för slitage. 
  • Underhållning och VR/AR: Skapa realistiska 3D-modeller för användning i spel, film och virtuella eller förstärkta verklighetsapplikationer.

Fördelar med 3D Scanning 

TBMX använder den senaste 3D scanning tekniken för att säkerställa hög noggrannhet och detaljerad återgivning. Våra tjänster erbjuder: 

  • Snabb och noggrann datainsamling: Vår utrustning kan snabbt skanna stora områden och komplexa objekt med hög precision. 
  • Detaljerad dokumentation: 3D scanning ger möjlighet till detaljerad dokumentation och arkivering av objekt, vilket är användbart för både analys och historisk bevarande. 
  • Flexibilitet i applikationer: Tekniken är anpassningsbar och kan användas för en mängd olika objekt, från små mekaniska delar till stora byggnadsstrukturer. 
  • Integration med CAD-programvara: Våra 3D-scanningsdata kan enkelt integreras med CAD-program för vidare bearbetning och designarbete. 
  • Minskar mänskliga fel: Genom att automatisera insamlingen av data minskas risken för mänskliga fel vid mätning och dokumentation. 

3D Scanning utrustning hos TBMX 

För att leverera de bästa resultaten använder vi på TBMX toppmodern utrustning, inklusive avancerade 3D-skannrar som kan hantera en mängd olika material och ytor. Våra skanners har hög upplösning och är kapabla att fånga upp mycket små detaljer, vilket är avgörande för precisionskrävande applikationer. 

Programvara och efterbearbetning 

Efter att skanningsdata har samlats in använder TBMX avancerad programvara som PolyWorks för att bearbeta och analysera data. Denna programvara möjliggör skapandet av noggranna och användbara 3D-modeller som kan användas direkt i design- och tillverkningsprocesser. 

Kontakta TBMX för 3D Scanning 

TBMX erbjuder pålitliga och exakta 3D scanning tjänster för en mängd olika behov och industrier. Oavsett om du behöver digitalisera ett historiskt föremål, kontrollera kvalitén på tillverkade delar eller skapa en digital modell av en byggnad, kan vi hjälpa till. Kontakta oss för att diskutera dina specifika krav och hur vi kan stödja dina projekt med våra avancerade 3D scanning lösningar.